Menu

Ειδικές εξετάσεις για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής στα αυτοάνοσα νοσήματα

Ειδικές εξετάσεις εντοπίζουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που εμποδίζουν την επίλυση της φλεγμονής στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η εμμένουσα χρόνια φλεγμονή έχει συσχετιστεί με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, το σύνδρομο Sjogren, που χαρακτηρίζονται από πόνο, κόπωση, περιορισμό της κίνησης και βλάβες σε όργανα (θυρεοειδής αδένας, δέρμα, αρθρώσεις, καρδιά, νεφροί, πνεύμονες, έντερο).

Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αυτοάνοσο και οφείλονται στη χρόνια φλεγμονή είναι:

έντονη κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, που δεν υποχωρούν με την ξεκούραση

χρόνιος πόνος σε μύες, αρθρώσεις και τένοντες

εναλλαγές στη διάθεση

διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου και του στομάχου

μειωμένη πνευματική διαύγεια

αυξημένη εναπόθεση σπλαχνικού λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη

Η χρήση φαρμακευτικών θεραπειών όπως η κορτιζόνη, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι βιολογικοί παράγοντες, σταματάνε τη φλεγμονή και μειώνουν τον πόνο. Ωστόσο, δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει αναδειχθεί η σημασία της επίλυσης της φλεγμονής, αντί για τη διακοπή της, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η απλή διακοπή της φλεγμονής δεν αρκεί για να επιστρέψουν οι ιστοί στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που δεν ανιχνεύονται εύκολα με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, περνούν απαρατήρητες για πολλά χρόνια και επιδεινώνουν την ικανότητα επούλωσης και τον έλεγχο της φλεγμονής στους ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα.

Ειδικές Εξετάσεις Καθοδηγούν την Επίλυση της Φλεγμονής & την Επούλωση των Ιστών

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανόηση των μηχανισμών έναρξης και επίλυσης της φλεγμονής. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε προσεγγίσεις που οδηγούν σε επίλυση της διαδικασίας της φλεγμονής, αντί για τη διακοπή της.

Η επίλυση της διαδικασίας της φλεγμονής μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο φαρμακευτικά όσο και με την αποκατάσταση των φυσιολογικών μηχανισμών επούλωσης.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών επιλογών που διακόπτουν τη φλεγμονή, οι υπάρχουσες φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της φλεγμονής και την επούλωση των ιστών.

Νέες φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη λύση της φλεγμονής και την ενίσχυση της διαδικασίας επούλωσης, βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και αναμένεται να έχουμε σημαντικά νέα σχετικά κατά την επόμενη πενταετία.

Ωστόσο, ιατρικές παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, επιφέρουν ήδη σημαντική βελτίωση σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα.

Εξειδικευμένες εξετάσεις χαρτογραφούν την κατάσταση του οργανισμού και τις διαταραχές που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της φλεγμονής.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής είναι οι βασικοί παράγοντες έναρξης και διατήρησης της χρόνιας φλεγμονής.

Ένας μεγάλος αριθμός φυσιολογικών διεργασιών προάγει τη ρύθμιση της φλεγμονής. Παρεμβάσεις που ενισχύουν την επίλυση της φλεγμονής και τους μηχανισμούς επούλωσης επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των μεταβολικών διαταραχών και των ελλείψεων που προάγουν τη φλεγμονή, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η μέτρηση πολύ μικρών μορίων που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού, των μεταβολιτών, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις και απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο ή χρόνιo νόσημα.

Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης, που ανιχνεύει τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη διαχείριση της φλεγμονής και την πορεία αυτής της κατηγορίας ασθενειών[3][4][5].

Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:

Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3.

Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα)

Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.

Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν τη φλεγμονή και επιταχύνουν την καταστροφή των οργάνων.

Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.

Το είδος των συγκεκριμένων αναλύσεων διαφέρει από τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που μετρούν πολύ μικρά μόρια στον οργανισμό και διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως, με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.

Με τη χρήση των μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών. Τέτοια νοσήματα είναι η νόσος του Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος, ο λύκος, η οστεοαρθρίτιδα και άλλα.

Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και εμποδίζουν την επίλυση της, η πορεία της υγείας επιδεινώνεται σταθερά, ενώ μειώνεται σημαντικά η απόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη διακοπή της φλεγμονής, όπως κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη και βιολογικοί παράγοντες.

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν.

Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων και πιο φιλικών φαρμακευτικών αγωγών, αλλάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Σημεία Βελτίωσης

Διόρθωση ελλείψεων: οι ελλείψεις σε βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, είναι η πρώτη αιτία νόσου παγκοσμίως. Δημοσίευση από την ομάδα της Metabolomic Medicine®, στο υψηλού κύρους βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health, επισημαίνει ότι ο εντοπισμός και η διόρθωση ζωτικών ελλείψεων του οργανισμού, συμβάλλουν στην πρόληψη και στη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης και τα καρδιολογικά νοσήματα.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία, έχουμε δει ότι ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε άτομα με αυτοάνοσο ή χρόνιο νόσημα, βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας αυτών των ασθενών.

Σωστή διατροφή: Η διαμόρφωση διατροφής που να ταιριάζει στις ανάγκες του κάθε οργανισμού οδηγεί σε ριζικές αλλαγές στην υγεία. Η αλλαγή στη διατροφή επιφέρει άμεσα αποτελέσματα και αλλάζει όσο καμία άλλη ιατρική παρέμβαση την πορεία της υγείας ενός ατόμου. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι οι διατροφικές επιλογές που κάνει κανείς, νομίζοντας ότι είναι υγιεινές και δεν ισχύουν για τον ίδιο.

Η διατροφή που καλύπτει τις μεταβολικές ανάγκες και ελλείψεις ενός ατόμου, οδηγεί άμεσα σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, μείωση των φλεγμονών, βελτίωση της διάθεσης και της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και στην επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Βελτίωση του νοσήματος: καθώς ενισχύονται οι μηχανισμοί επούλωσης και ρυθμίζεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνεται η χρόνια φλεγμονή και βελτιώνεται η πορεία της νόσου. Στην περίπτωση που οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, βελτιώνεται η ανταπόκριση και μειώνονται σημαντικά οι παρενέργειες που τη συνοδεύουν.

Αύξηση των επιπέδων ενέργειας: είναι ένας από τους πρώτους παράγοντες που διορθώνονται. Τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας παίζουν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διάθεσης των ασθενών. Επιπρόσθετα αντικατοπτρίζουν και τη βελτίωση στις μεταβολικές διεργασίες παραγωγής ενέργειας του οργανισμού. Αυξημένα επίπεδα ενέργειας συνδέονται με καλύτερη λειτουργία του ορμονικού συστήματος, των μηχανισμών επούλωσης, του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού.

Βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού: Παρατηρείται μείωση της κοιλιακής διάτασης, ομαλοποίηση της εντερικής κινητικότητας και συμπτωμάτων όπως καούρες, γαστρικές ενοχλήσεις και δυσπεψία. Η βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας συνδέεται σχεδόν πάντα με βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, καθώς και ομαλοποίηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καλύτερη συγκέντρωση και πνευματική διαύγεια: η διόρθωση των ελλείψεων, οι διατροφικές επιλογές που ταιριάζουν στον οργανισμό ενός ατόμου και η βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού, οδηγούν σε αυξημένη συγκέντρωση και πνευματική διαύγεια.

Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους: καθώς αντιμετωπίζονται οι μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, ομαλοποιείται και το σωματικό βάρος. Επιλύονται η αντίσταση στην ινσουλίνη και η χρόνια φλεγμονή, βελτιώνεται η σύσταση του μικροβιώματος, αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας, αποκαθίσταται το αίσθημα κορεσμού και επανέρχεται η ανάγκη για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Αυτά οδηγούν στην επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Βελτίωση της συνολική κατάστασης της υγείας: Πρόκειται για το πιο σημαντικό σημείο βελτίωσης. Η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, η βελτίωση της διατροφής, η επίλυση των μεταβολικών διαταραχών, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και αλλαγές στον τρόπο ζωής, που βελτιώνουν συνολικά την κατάσταση υγείας. Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε παρατηρήσει ότι η υγεία των ασθενών αλλάζει από μια πορεία σε σταδιακής επιδείνωσης σε μια σταθερής βελτίωσης.

Η επιστημονική ομάδα της Metabolomic Medicine®, συστήνει ως στόχο υγείας για το σύνολο του πληθυσμού, τον εντοπισμό των ελλείψεων και τη διόρθωση τους.

Η βελτίωση της συνολικής μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτοάνοσων και χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Πηγή

Exit mobile version