Μια και έξω το φορολογικό «διαζύγιο»

Σωτήρης Μπέσκος

Τέλος στην ετήσια επιλογή των ζευγαριών για ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάζει διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Έως και σήμερα η προθεσμία γνωστοποίησης της επιλογής για χωριστή δήλωση των συζύγων είχε καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους. 

Τα ζευγάρια που ήθελαν να συνεχίσουν και τον επόμενο χρόνο να κάνουν χωριστή φορολογική δήλωση έπρεπε εκ νέου να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ και τον επόμενο χρόνο.

Με την νέα διάταξη πλέον θα χρειάζεται μόνο μια αίτηση για το φορολογικό «διαζύγιο» και θα μπορεί να ανακληθεί με αίτηση όποτε το ζευγάρι επιθυμεί να κάνει και πάλι κοινή φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με την διάταξη «Η δήλωση δύναται να υποβάλλεται χωριστά εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει με δήλωση είναι δεσμευτική και για τον έτερο σύζυγο είναι ανέκκλητη για το πρώτο έτος που αφορά και ισχύει για κάθε επόμενο φορολογικό έτος, αν δεν ανακληθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του αντίστοιχου έτους.»

Τέλος σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η αρχή της νέας αυτής διαδικασίας θα γίνει από την άνοιξη με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 και για τα εισοδήματα του 2023

dnews.gr

«Ο θάνατος του εμποράκου» / Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή

Έφτασε ο Ερντογάν στην Αθήνα: Επίσκεψη «εξπρές» – Οι συναντήσεις, όλες οι εξελίξεις