Περίσσευμα βασιλόπιτας: Φτιάξτε το πιο ονειρικό γλυκό
Οι γιορτές πέρασαν και ίσως σας έχει περισσέψει βασιλόπιτα. Τότε μην την πετάξετε αλλά φτιάξτε το πιο έυκολο και λαχταριστό γλυκό ψυγείου σαν τιραμισού.
Υλικά
6-7 φέτες από βασιλόπιτα- τσουρέκι πάχους 3 χλστ. (ή όσες χρειαστεί για να καλυφθεί η βάση του ταψιού)κακάο για το πασπάλισμαΚρέμα σαμπαγιόν470 γρ. τυρί μασκαρπόνε5 κρόκοι αυγών140 γρ. (περίπου 3/4 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά45 γρ. (3 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου
Σιρόπι
340 γρ. (1 κούπα + 3/4 της κούπας) έτοιμος καφές εσπρέσο, ζεστός (ρόφημα)60 γρ. (περίπου 1/3 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική30 γρ. (2 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου
Η συνταγή για ένα ονειρικό γλυκό από περίσσευμα βασιλόπιταςΓια την κρέμα του τιραμισού, χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό την κρέμα γάλακτος σε μορφή σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη.Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, βάζοντας λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και εφαρμόζοντας πάνω της ένα ανοξείδωτο μπολ.Ρίχνουμε στο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να διογκωθεί καλά το μείγμα, να είναι γυαλιστερό και αρκετά λευκό.Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί, προσθέτουμε το κρασί μαζί με το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.Τέλος, προσθέτουμε σε τρία στάδια τη σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να συναρμολογήσουμε το τιραμισού.Για το σιρόπι του τιραμισού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά, όσο ακόμη είναι ζεστός ο καφές, και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό.Για τη συναρμολόγηση του τιραμισού, βάζουμε τις φέτες βασιλόπιτας σε ταψί διαστάσεων 25 x 18 εκ., έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Με ένα κουτάλι σιροπιάζουμε όλη την επιφάνεια της βάσης. (Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το σιρόπι.)Αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τιραμισού με κοσκινισμένο κακάο και αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥΤΙΡΑΜΙΣΟΥ