Μητσοτάκης: Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ποιος χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός διαφώνησε με χερσαία εισβολή στη Γάζα και διαμήνυσε ότι η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη, απέφυγε όμως να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ.

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Ισορροπίες μεταξύ της στήριξης στο Ισραήλ και της διατήρησης καλών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο επιχείρησε να κρατήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ant1.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε προβληματισμένος στην προοπτική χερσαίας εισβολής στη Γάζα και διαμήνυσε ότι η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη. Απέφυγε όμως να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα.

“Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή”, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές και για έλλειψη στοιχείων ώστε να μπορεί κανείς να καταλήξει στο ποιος ευθύνεται.

Υιοθέτησε έτσι εμμέσως τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι για την έκρηξη φταίει η η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, τους οποίους αποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

“Υπήρξε μία άγρια τρομοκρατική επίθεση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή. Εμείς υπερασπιστήκαμε από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όμως ταυτόχρονα διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και αγωνιστήκαμε -και αγωνιζόμαστε- έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Αυτό προφανώς σημαίνει: ανθρωπιστική βοήθεια, δυνατότητα -όσο αυτό είναι εφικτό- προστασίας των αμάχων οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια εμπόλεμη ζώνη και είναι οι τελευταίοι οι οποίοι φταίνε.”

Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Υπογράμμισε πάντως ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου.

” Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατία στην περιοχή και προφανώς το μέτρο σύγκρισης, όταν μιλάμε για την αντίδραση μιας δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Είμαι πολύ προβληματισμένος για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι μπορεί να προξένησαν ή να ήταν πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ ακριβώς αυτό να επιδιώκουν”, εκτίμησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό -και το λέει μια χώρα η οποία είναι σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας- αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: “Η Ελλάδα ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λογική της λύσης των δύο κρατών για την οριστική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος”. Εκτίμησε δε ότι αυτή η θεση υπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή αλλά την στρατηγική σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ.

“Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση, θέλουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη φύλαξη των συνόρων μας, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη ένα αριθμό Παλαιστινίων οι οποίοι βρίσκονται στην πατρίδα μας αναζητώντας άσυλο. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πια να έχει δυστυχώς αναβιώσει στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί”, σημείωσε επίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε επίσης ότι το ταξίδι του στο Ισραήλ στην πραγματικότητα δεν ακυρώνεται αλλά μετατίθεται.

“Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτή τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια”, εκτίμησε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

“Αν νομίζουν οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα είναι μπανανία, είναι βαθιά νυχτωμένες”

Όσον αφορά σε τυχόν επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στην ελληνική, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: “Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει μεγάλη αναταραχή στις αγορές πετρέλαιου”.

Δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση όπως έκανε και με το φυσικό αέριο θα στηρίξει την ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρότι όπως επισήμανε η ΕΕ προσανατολίζεται στην κατάργηση των ενεργειακών επιδοτήσεων. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι δε θα χρειαστεί η κυβέρνηση να καταλήξει στις δημοσιονομικές εφεδρείες της χώρας για τη διαχείριση μίας κρίσης.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε εκ νέου κατά της μείωσης ΦΠΑ και εστίασε στον έλεγχο της λειτουργίας της αγοράς για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας.

“Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στις πολυεθνικές. Αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μία μπανανία όπου μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε ακριβότερες τιμές, χωρίς να δικαιολογούν την αύξηση του κόστου, είναι βαθιά νυχτωμένες. Αν χρειαστεί να τα βάλουμε και με κολοσσούς θα το κάνουμε”, δήλωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Τεράστιο σκάνδαλο με την ΤΕΧΑΝ! Παρέμβαση της Κομισιόν για τα αίσχη κυβέρνησης-ολιγαρχών με την Ανακύκλωση!

Συνεχίζεται το σίριαλ της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου: Νέα ανακοίνωση «βόμβα» του Αλέξη Κούγια