Πλεύρης: «Για πρώτη φορά όλα τα παιδιά θα έχουν δωρεάν οδοντιατρική κάλυψη»

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ενίσχυση δράσεων και υποδομών για την ψυχική υγεία, τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και το dentist pass.

Ο Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ DENTIST PASS

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπου τοποθετήθηκε για τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι:

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΥΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

– είναι ιδιαίτερα σημαντική σύμβαση για την ψυχική Υγεία των παιδιών και ανηλίκων

– Συστήνεται πανελλήνιο δίκτυο αναφοράς

– Ενισχύεται η εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών Ψυχικής Υγειας

– Αποτελεί μέρος συνολικού Εθνικού Σχεδίου για την ψυχική υγεία

– Ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης αναβάθμισε το ρόλο της ψυχικής υγείας με ειδικό χαρτοφυλάκιο που φέρει τη σφραγίδα της Ζωής Ράπτη.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

– Για πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα οδοντιατρικής κάλυψης για τα παιδιά 6-12 ετών

– Πρόκειται για πρόγραμμα που αμβλύνει τις ανισότητες δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να έχουν οδοντιατρική κάλυψη

– Αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σύμβασης με ΕΟΠΥΥ για οδοντιατρικές πράξεις που ποτέ έως τώρα δεν υπήρχε

– Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και αφορά άνω των 660.000 παιδιών

DENTIST PASS: “‘ΕΡΧΟΝΤΑΙ” ΔΩΡΕΑΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – ‘ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα εχουν γίνει γνωστά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, dentist pass, που θα περιλαμβάνει όλα τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, ενεργοποιείται τον ερχόμενο Μάρτιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται: 1. Ελεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού. 2. Φθορίωση δοντιών. 3. Καθαρισμός. 4. Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας που αντιστοιχούν σε 660.000 ανηλίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021). Για την πραγματοποίηση δε της συγκεκριμένης οδοντιατρικής παροχής θα εκδίδεται για κάθε δικαιούχο κάρτα χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης του «Dentist Pass», τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς, είναι τα εξής:

Ενας εκ των δύο γονέων υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της κάρτας χρηματοδότησης μέσω του gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος.

Επειτα η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων. Είναι σημαντικό εν τούτοις να υπογραμμιστεί πως κάθε κάρτα χρηματοδότησης που θα ενεργοποιείται θα έχει ισχύ έξι μήνες.

Θυμάσαι τότε που τα λεωφορεία είχαν εισπράκτορα και το εισιτήριο λίγες δραχμές;

Γιάννης Σπαλιάρας: «Είμαι straight αλλά δεν με ενοχλεί το φλερτ από άνδρες»