Ομόφυλα ζευγάρια: «Σμπαράλια» η ΝΔ από διαφωνίες – Τα «ναι», τα «όχι», ο γρίφος της επιτροπής και ο χάρτης της ψήφισης

Σε θέσεις μάχης έχουν μπει τα κόμματα ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στις αρμόδιες επιτροπές και εν συνεχεία στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή χρειάζεται απλή πλειοψηφία για να γίνει νόμος του κράτους, με τις διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων, ειδικά της κυβερνητικής παράταξης, να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζουν ρυθμούς ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι «διαρροές» κατά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που έχει δημιουργήσει θέματα στον εσωτερικό της ΝΔ. Με τα σημερινά δεδομένα, οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θα ψηφίσουν «κατά» ή θα απέχουν, υπολογίζονται σε περίπου 50.

Η ανοχή που δείχνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Μάκη Βορίδη, έχει ανοίξει το παράθυρο και για άλλα «όχι» από υπουργούς κα υφυπουργούς που σταθμίζουν ακόμα την απόφασή τους.

Πως βγαίνει η αριθμητική

Στον ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου, έχοντας μάλιστα καταθέσει και δική του πρόταση που περιλαμβάνει και την παρένθετη μητέρα, δεν έχουν εκφραστεί δημόσια αντίθετες απόψεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει διαμηνύσει πως εφόσον το νομοσχέδιο «προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει, προειδοποιώντας ωστόσο πως «εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις», στον απόηχο των ενστάσεων του Παύλου Πολάκη, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ΠΓ του κόμματος και διέρρευσαν.

Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε τη γραμμή για ψήφο χωρίς κομματική πειθαρχία αλλά με «προγραμματική και ιδεολογική συνέπεια». Στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν πως στο τέλος οι «διαρροές» που θα εκφραστούν με την αποχή και όχι με την καταψήφιση, θα περιοριστούν σε κάτω από ο 6-7 που υπολογίζονται αυτή τη στιγμή.

Με την Νέα Αριστερά να έχει διαμηνύσει πως θα ψηφίσει «Ναι», εμφανίζονται σίγουροι μάλιστα πως θα ψηφίσουν και οι δύο μουσουλμάνοι, δεν τίθεται θέμα ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εικόνα που θα δείξουν τα κόμματα στη Βουλή την ημέρα της ψήφισης.

Ο γρίφος της επιτροπής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός από το πόσα κενά έδρανα θα έχει η Ολομέλεια την ημέρα της ψήφισης, αναμένεται να έχει και η εικόνα στις επιτροπές, κυρίως για την κυβερνητική πλειοψηφία. Τι θα κάνουν δηλαδή, όσοι βουλευτές είναι μόνιμα μέλη των επιτροπών που θα επεξεργαστούν το νομοσχέδιο και έχουν δηλώσει ανοιχτά πως διαφωνούν.

Στην επιτροπή που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο θα μετέχουν μέλη από 3 επιτροπές. ( Δημόσιας Διοίκησης, Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

«Αν νιώσω την ανάγκη θα τοποθετηθώ», αναφέρει στο Dnews, ένας από τους «γαλάζιους» βουλευτές που διαφωνούν και είναι παράλληλα και μέλος επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο, προσθέτοντας πως θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή ποια θα στάση θα κρατήσει.

Έτσι δημιουργείται το ερώτημα, τι θα κάνει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Αν δηλαδή θα αντικαταστήσει τους διαφωνούντες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, δεν έχει τεθεί κανένα θέμα στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντικατάστασής αυτών των βουλευτών από τις επιτροπές.

Άλλωστε όπως εξηγεί στο Dnews κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αυτό που θα μείνει από τη συζήτηση στην επιτροπή, είναι η συνολική θέση του κόμματος στην ψηφοφορία. Το ίδιο στέλεχος, λέει ότι ακόμα και αν υπήρχε ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στην επιτροπή – το ερώτημα ετέθη στο πρόεδρο της Βουλής που ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία – η πλειοψηφία θα το απέρριπτε.

Το βασικό επίδικο και οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Οι περισσότεροι διαφωνούντες στέκονται στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για τις περιπτώσεις αναγνώρισης γονεϊκής σχέσης στο εξωτερικό, καθώς εκτιμούν πως ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για τη παρένθετη μητέρα για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για τη ρύθμιση του γονέα 1 και 2.

Κατά τα λοιπά, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:

1) Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο
2) Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια
3) Ίσα δικαιώματα για τα παιδιά
4) Ισότιμα δικαιώματα και στα παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι τώρα από παρένθετες μητέρες

Ο χάρτης της ψήφισης

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ψήφισή του είναι το εξής:
Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, εισάγεται στις αρμόδιες επιτροπές. Η επεξεργασία θα γίνει σε συνεδριάσεις στις οποίες θα συμμετέχουν τα μέλη τριών επιτροπών (Δημόσιας Διοίκησης, Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων)
Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, καλούνται στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς.
Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, διεξάγεται η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής
Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, διεξάγεται η ψηφοφορία

Εισηγητές των προωθούμενων διατάξεων θα είναι από την ΝΔ η Μαρία Συρεγγέλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Ακρίτα και ειδικός αγορητής για το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Χρηστίδης.

«Κεραυνοί» από Δένδια: Δεν θα πάρουμε παλιοσίδερα«Άδειασε» ο υπουργός τον Μητσοτάκη για τους πανηγυρικούς τόνους σχετικά με την προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ

Χωρίς την Σοφία Χατζηπαντελή η ελληνική τηλεόραση δεν …