Δεν κοιμάται: Ανησυχία με το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Δήλωσε διάλυση ο Βρετανός γεωφυσικός

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη δεν κοιμάται και αποτελεί σοβαρή απειλή, όπως ανέφερε ο Βρετανός γεωφυσικός, Καγετάν Κραπκίβιτς, ο οποίος ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας στο Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», ο Κραπκίβιτς κάλεσε τους Έλληνες επιστήμονες να είναι σε εγρήγορση, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται άμεσα μια επικείμενη έκρηξη.

Καγετάν Κραπκίβιτς: «Ήσυχο» για σχεδόν 400 χρόνια το ηφαίστειο 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να ήταν ήσυχο για σχεδόν 400 χρόνια, αλλά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Κολούμπος» λίγο έξω από την Σαντορίνη δεν κοιμάται»

Και συνεχίζει: «Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο. Την τελευταία φορά που εξερράγη το ηφαίστειο, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους, αλλά η πληθυσμιακή αύξηση και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος μιας ισοδύναμης έκρηξης σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος».

Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει: «Ο Κολούμπος ή το Κολούμπο ανήκει στην εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια των ηφαιστείων, ικανά να δημιουργήσουν μια στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, καθιστώντας το μια εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική»

Το δημοσίευμα Guardian προσθέτει: «Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης – παρόμοια με έναν ιατρικό υπερηχογράφημα – ο Καγετάν Κραπκίβιτς, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι αν και δεν αναμένεται άμεσα μια επικείμενη έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή»

Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας: «Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος «Joides Resolution» τρυπά ιζήματα γύρω από το ηφαίστειο για να ανακατασκευάσει την ιστορία των εκρήξεων του τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων στην περιοχή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων»

Πετάξτε το αμέσως: Ο ΕΟΦ αποσύρει κρέμα σώματος της «Παπουτσάνης»

Μάγια Τσόκλη: Ζει μόνιμα στην Τήνο και το σπίτι της μοιάζει με επίγειο Παράδεισο – Δείτε τις Φωτογραφίες