Νεογέννητο βρέφος υποβλήθηκε σε 6ωρη επέμβαση καρδιάς και νίκησε

Ένα υγιές μωρό αρχίζει ξαφνικά να μελανιάζει λίγες ώρες μετά τη γέννηση. Ο παιδίατρος που τον έβλεπε υποψιάστηκε αμέσως καρδιακό πρόβλημα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ειδικό νοσοκομείο.

Εκεί, τα επίπεδα οξυγόνου του μωρού βρέθηκαν να είναι μόνο 40 τοις εκατό και αξιολογήθηκαν από τον παιδοκαρδιολόγο Dr. Lyle. Το μωρό διαγνώστηκε με σοβαρή καρδιακή νόσο TAPVC (ολική ανωμαλία στην απόφραξη της σύνδεσης της πνευμονικής φλέβας της άνω καρδιακής αρτηρίας).

Το ίδιο βράδυ, υποβλήθηκε σε εγχείρηση έξι ωρών για την αποκατάσταση ενός πολύπλοκου καρδιακού ελαττώματος. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, το νεογέννητο αγοράκι, δείχνοντας μεγάλες δυνάμεις, πήρε εξιτήριο πριν από λίγες μέρες και πήγε σπίτι με τους γονείς του.

Χωρίς χειρουργική επέμβαση, το μωρό μπορεί να μην επιβιώσει, είπε ο Δρ Laleigh. “Είναι μια συγγενής διαταραχή. Μπορεί να συμβεί σε κάθε νεογέννητο. Αυτό το αγοράκι θα έχει μια απολύτως φυσιολογική ζωή και θα μπορεί ακόμη και να παίζει ανταγωνιστικά αθλήματα. Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθείται ετησίως”.

Σε αυτή την περίπτωση, τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν καθαρό αίμα από τους πνεύμονες αποβάλλονται μέσω του ήπατος. “Μόνο 2 στα 10.000 μωρά έχουν πιθανότητες να γεννηθούν με TAPVC. Από αυτά, οι ψηλές καρδιές του TAPVC έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό απόφραξης.

Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να χειρουργούνται το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση. Εάν δεν γίνει έγκαιρα η επέμβαση, το μωρό θα «Αυτό το αγοράκι ήταν μαχητής και το έκανε», πρόσθεσε.

 

Είπε επίσης ότι τα καρδιακά ελαττώματα μπορούν να ανιχνευθούν με υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά απαιτούν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, όπως παιδοκαρδιολόγους και ειδικούς εμβρυϊκής ιατρικής.

Μαθεύτηκε νωρίς το πρωί: Έξαλλος ο Ατζούν με τις ραγδαίες εξελίξεις στο Survivor All Star

Χάρισε στον τραπεζίτη χιλιάδες ευρώ: Το μοιραίο λάθος της παίκτριας του Deal που της στοίχισε 40.000 ευρώ