Ο χρυσός της Ελλάδας: Πόσα αποθέματα υπάρχουν, οι κρυφές πωλήσεις και πού βρίσκεται σήμερα

Ο χρυσός της Ελλάδας: Η ποσότητα χρυσού που διαθέτει η Ελλάδα

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσος χρυσός υπάρχει στην χώρα μας. Υπάρχουν πολλές συνομωσίες και οι συζητήσεις στο ίντερνετ είναι πολλές. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται πίσω από επίσημες πηγές και χείλη ατόμων που γνωρίζουν καλά το θέμα. Αναλυτικότερα, τα όσα αναφέρουν, οι σχετικές έρευνες:

Το ασύλληπτο ρεκόρ και η εκτόξευση του χρυσού

Καταρχάς όσο κι αν ακούγεται σε πολλούς παράδοξο, αυτή τη στιγμή η αξία των διαθεσίμων της Ελλάδας σε χρυσό σημειώνουν ρεκόρ όλων των εποχών. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της υφηλίου και εκτός από εκατόμβες νεκρών αφήνει στο πέρασμά του και καταρρακωμένες οικονομίες οι μεγάλοι επενδυτές στρέφονται στο πιο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων που δεν είναι άλλο από τον χρυσό, με αποτέλεσμα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πριν από πολλά χρόνια, για παράδειγμα στις αρχές Αυγούστου του 1999 ένα γραμμάριο χρυσού κόστιζε 8,55 ευρώ. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, κι αφού η παγκόσμια οικονομία είχε περάσει μια δραματική ύφεση, η τιμή του ενός γραμμαρίου κόστιζε 32,77 ευρώ. Μετά από διάφορα σκαμπανεβάσματα στις 11 Νοεμβρίου πέρυσι πωλούνταν προς 44,41 ευρώ το γραμμάριο.

Πριν από ένα μήνα και κάτι, στις 16 Μαρτίου 2020, εν μέσω πανδημίας, η τιμή ανέβηκε στα 43,17 ευρώ. Αντίθετα, μόλις τη Μεγάλη Τετάρτη εκτινάχθηκε στα 50,55 ευρώ το γραμμάριο. Κατά συνέπεια εξίσου αλματωδώς ανέβηκε και η τιμή των ράβδων χρυσού που διαθέτει ως απόθεμα η χώρα μας. Πόσο ακριβώς είναι αυτό το απόθεμα;

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο και αφορά το προηγούμενο έτος, το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας διέθετε 4.830.000 ουγγιές χρυσού των 31,1 γραμμαρίων η κάθε μία. Για να μην μπλέκεται με νούμερα και μονάδες μέτρησης, το απόθεμά της με απλά λόγια ανερχόταν σε 150,3 τόνους χρυσού.

Με έναν απλό πολλαπλασιασμό βάσει της τιμής που πωλούνταν το πολύτιμο μέταλλο την Μεγάλη Τετάρτη, η αξία του αποθέματος ανέρχεται πλέον στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόλις στις 16 Μαρτίου η αξία του έφθανε τα 4,545 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, μέσα σε ένα μήνα ανέβηκε η αξία του κατά 777,1 εκατομμύρια ευρώ! Αυτά είναι τα καλά νέα. Πάμε τώρα και στα κακά.

 

Πόσα αποθέματα χρυσού υπάρχουν στην Ελλάδα

 

Χώρες του κόσμου, με τα μεγαλύτερα αποθέματα σε χρυσό

Από τους 150,3 τόνους οι 30,65 συνιστούν απαιτήσεις και έχουν μεταφερθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται, το μερίδιο, του συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας μας στον οργανισμό, όπως έχουν κάνει άλλωστε και τα υπόλοιπα 188 κράτη – μέλη. Τα συνολικά διαθέσιμα του ΔΝΤ ανέρχονται σε… 2.814,1 τόνους καθιστώντας το ως τον τρίτο μεγαλύτερο κάτοχο χρυσού στον κόσμο. Επί τη ευκαιρία ας δούμε ποιες είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council (Απρίλιος 2020) η κατάταξη έχει ως εξής:

Αν αναρωτιέσαι πού βρίσκεται η χώρα μας στη σχετική λίστα, σας ενημερώνουμε ότι φιγουράρουμε στην 33η θέση. Να επισημανθεί επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες των περισσότερων μεγάλων κρατών δεν έχουν επιτρέψει την διεξαγωγή ανεξάρτητων ελέγχων στα αποθεματικά τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι τόνοι αδήλωτοι. Μάλιστα, το ακριβές βάρος είναι άγνωστο.

Πού φυλάσσεται, ο χρυσός και ο διαμοιρασμός

Επιστροφή τώρα στα του οίκου μας, αναζητώντας πού βρίσκονται καταχωνιασμένοι οι δικοί μας 150,3 τόνοι. Είπαμε ότι οι 30,65 έχουν πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι άλλοι 119,65 πού βρίσκονται; Όπως κάθε καλός επενδυτής «σπάει» την περιουσία του σε διάφορα μέρη για λόγους ασφαλείας. Έτσι και η Ελλάδα δεν έχει αποθηκευμένες όλες τις ράβδους και τις χρυσές λίρες Αγγλίας σε ένα μέρος. Αυτό δεν ισχύει καν στο σύνολο της περιουσίας της εντός συνόρων.

Σχεδόν το ήμισυ των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στο υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος επί της οδού Πανεπιστημίου. Εκείνη διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Η θωρακισμένη κρύπτη βρίσκεται πίσω από μια τεράστια στρογγυλή ατσάλινη πόρτα. Αυτή αντέχει ακόμη και επίθεση από ρουκέτες. Ακόμη κι αν κάποιος τις παραβίαζε, πάλι δεν θα είχε άμεση πρόσβαση στο χρυσάφι.

Η υπόλοιπη περιουσία μας, έχει μοιραστεί σε τρία διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα ιδρύματα θεωρούνται απροσπέλαστα. Ειδικότερα, το 29% των αποθεμάτων μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο θησαυροφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (τη γνωστή Fed). Το 20% έχει μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και το άλλο 4% στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Τα αποθέματα που φυλάσσονται στο εξωτερικό. Βεβαιώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική όλων των κεντρικών τραπεζών. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει καμιά σπουδαία μεταβολή. Εξαίρεση ήταν η μικρή αυξομείωση λόγω των συναλλαγών της Τράπεζας με το κοινό για αγοραπωλησία χρυσών λιρών.

Η άγνωστη πώληση επί Σημίτη

Η τελευταία σημαντική μεταβολή ήταν τον Αύγουστο του 2003 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, που πουλήθηκαν μυστικά 20 τόνοι χρυσού αντί 207 εκατομμυρίων ευρώ «στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου». Η πώληση είχε γίνει στα 322 ευρώ ανά ουγγιά, ενώ σήμερα φθάνει τα 1.572 ευρώ η ουγγιά (μια ουγγιά αντιστοιχεί σε 31,1 γραμμάρια).

Ως προς τη μυστικότητα της πώλησης η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκδώσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2003 στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πώληση τμήματος της αναβαθμιθείσας ποσότητας χρυσού εντάσσεται στις πράξεις τακτικής διαχείρισης διαθεσίμων οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται εκ των προτέρων από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη με τις πρακτικές και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και θα απέβαινε σε βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας.

Εξάλλου, κατά την άποψη των Νομικών Υπηρεσιών της την οποία υιοθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, καμία διάταξη νόμου δεν επιβάλλει μια τέτοια προαναγγελία, ούτε υπάγεται η συγκεκριμένη συναλλαγή στις διατάξεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που επιβάλλουν την εκ των υστέρων δημοσιοποίηση σημαντικών εταιρικών γεγονότων και πληροφοριών.

Τα δάκρυα του Νικόλα Πατέρα για τη λατρεμένη του Μαρία

Αθηνά Οικονομάκου: Είναι πιο sexy από ποτέ και στην Ιταλική Riviera!